Türkiye’de İcra Hukuku konusunda çok önemli bir yeri olan Av. Talih Uyar 04.12.2009 Cuma günü saat 13.30’ da Giresun Adliyesi Konferans Salonunda Yargıtay Kararları Işığında İcra İflas Hukukunda Güncel Sorunlar konulu konferans vermiştir. Konferansa Giresun Başsavcımız Radi Akyol, çok sayıda Meslektaşlarımız, İcra Müdürleri ve davetlilerimiz katılmıştır. Konferans sunuculuğu yapan genç meslektaşımız Av. Şule Şahin açılış konuşması için sözü Baro Başkanımız Av. Gültekin UZUNALİOĞLU’ na verdi. Başkanımız konuşmasındaşunları söyledi;
“ DEĞERLİ BAŞ SAVCIM, SEVGİLİ MESLEKTAŞLARIM, DEĞERLİ KONUKLAR,
BASINIMIZIN GÜZİDE MENSUPLARI,
Giresun Baromuzun düzenlemiş olduğu "YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA İCRA VE İFLAS HUKUKUNUN GÜNCEL SORUNLARI" konulu seminerimize katıldığınız için,şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkürlerimi sunuyor ve hoş geldiniz diyorum. Bugün aramızda çok önemli bir konuğumuz var. Türkiye’de İcra İflas Hukuku denildiğinde ilk akla gelen ve bu alanda çok büyük hizmetlere imza atan değerli hocamız Av. Talih Uyar’a bizlerin davetini kırmadığı, uzun bir yolculuktan sonra Yeşil ile Mavinin en güzel buluştuğu kent olan Giresun’a geldiği için Baromuz adına huzurlarınızda teşekkür ediyor ve hoş geldiniz diyorum.
Bu sabah üzüntülü bir haber aldık.Bulancak’ta emekli İcra Memurumuz İbrahim Karaahmet’ in ölümünü üzüntü ile öğrendik.Kendisine bu vesile Allah rahmet eylesin diyor, kederli ailesine başsağlığı diliyorum.
İcra konusunda değerli bir hukukçunun bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız.
Türkiye’mizin her yerinde hissedildiğinden biraz daha fazla hissettiğimiz ekonomik krizin getirdiği sorunlar sonucunda biz hukukçular en fazla İcra İflas Hukukunu uygulamaktayız.
Ancak son yıllarda yapılan yasal bir takım değişikliklerle Mal beyanında bulunmamanın suç olmaktan çıkarıldığı, Emekli maaşının haczedilemeyeceği kuralının getirildiği bir ortamda alacaklı bakımından gittikçe zorlaşan tahsilat imkanı son günlerde tartışılmaya başlanan Ev hacizlerinin kaldırılması halinde tam bir arap saçına dönecektir.
Diğer yandan ekonominin bozulması ve tahsilatın zorlaşmasına getirdiği İcra dairelerinin aşırı yüküne, personel eksikliği ve teknik donanım eksikliği eklendiğinde tam bir kargaşa yaşanmaktadır.
Alt yapısı oluşturulmadan Polnet ve Takbis gibi uygulamalarla İcra Müdürlüklerinde bir araca ve tapuya haciz koymak işkenceye dönüşmektedir.
İcra ve iflas, borcunu ödemeyen kişilerden, alacağın tahsilini düzenleyen bir hukuk yoludur. Ancak mevcut yasalar ile tahsil imkanı devamlı zorlaşmaktadır. Yasa koyucu borçlunun haklarını gözetirken alacaklının haklarını da korumalıdır. İcra İflas Kanununda çağdaş düzenlemeler getirilerek alacağın tahsilinin kolaylaştırılması gerekmektedir.
Değerli meslektaşlarım ve değerli konuklar böyle bir ortamda ; yapılan yeni düzenlemeler sonucunda ortaya çıkan çeşitli sorunlar ve çözümleri konusunda Sayın hocamız Av. Talih UYAR bizlere bilgileri ile ışık tutacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle konferansımızın güzel ve yararlı geçmesini diliyor, hepinize saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum. “ diyerek sözlerini bitirdi.
Daha sonra söz alan Av. Talih Uyar uygulamada karşılaşılan sorunlar üzerinde durarak İpotek Takipleri, Kambiyo Senetlerine Özgü Takipler, İhalenin Feshi, Tebligat, İlamlı Takip, İlamsız Takip, Faiz Miktarı, İcra İnkar Tazminatı, İcra Mahkemelerinin ve Yargıtayın çeşitli konulardaki kararlarını da irdeleyerek geniş açıklamalarda bulunmuştur. Konferansa katılan meslektaşlarımızın uygulamada karşılaştığı sorunlara ilişkin sorularına geniş ve aydınlatıcı cevaplar vermiştir. Yaklaşık 5 saat süren konferansın çok yararlı geçtiği meslektaşlarımızca belirtilmiştir. Konferansın sonunda konuşmacı olarak katılan Av. Talih Uyar’ a Baro Başkanımız Av. Gültekin Uzunalioğlu tarafından Baromuz adına teşekkür plaketi takdim edilmiştir.
Av. Talih Uyar kimdir
9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde E. öğretim görevlisi olan Av. Talih Uyar 20 Haziran 1945 yılında Manisa'da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1966 yılında birincilikle bitiren Av. Talih Uyar’ın bugüne kadar 3. baskılarla birlikte 61 kitabı ve 380’i aşkın makalesi yayımlanmıştır. İcra ve İflas Hukuku alanında 13 ciltte tamamlanacak olan ve halen 10 cildi yayımlanmış olan “Gerekçeli - İçtihatlı İcra ve İflas Hukuku Şerhi” isimli eserinin yanında, “Uygulamalı İcra ve İflas Hukuku”, “İcra Hukukunda Olumsuz Tesbit ve Geri Alma Davaları”, “İcra Hukukunda İstihkak Davaları”, “İcra Hukukunda Tahliye”, “İcra Hukukunda Suç Sayılan Fiiller”, “İcra Hukukunda İhale ve İhalenin Bozulması”, “İcra Hukukunda Kambiyo Senetleri”, “İcra Hukukunda Haciz”, “İcra Hukukunda İtiraz”, “İcra Hukukunda Şikayet”, “İcra Hukukunda İlamlı Takipler”, “İcra Hukukunda Yetki Görev ve Yargılama Usulü”, “İcra Hukukunda İptal Davaları”, “İcra Hukukunda Rehnin Paraya Çevrilmesi” isimli monografileri ve yeni Türk Medeni Kanunu’na göre hazırlanmış Yargıtay kararlarını içeren (18 ciltlik) “ Gerekçeli -İçtihatlı Türk Medeni Kanunu” isimli eserleri yayımlanmıştır. Av. Talih Uyar, Av. Alper Uyar ve Av. Cüneyt Uyar’ın 2 ciltlik “ Gerekçeli - İçtihatlı Türk Medeni Kanunu” adlı ortak eseri 2006/Mayıs’ da, “İcra ve İflas Hukukunda Tasarrufun İptali Davaları” adlı ortak eseri ise 2008/Mayıs’ da yayımlanmıştır… Halen İcra ve iflas hukuku, şirketler hukuku, ticaret hukuku ve medeni hukuk alanlarında dava takibi ve hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir.