Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Özdemir Özok, Ergenekon başta olmak üzere hiçbir davada taraf olmadıklarını ancak bu davada kim kuşkuluysa, kim zan altındaysa, üzerinde kesin şüphe varsa CMK’nın verdiği yetkiye göre yakalanması gerektiğini söyledi. Özok, Karadeniz Bölgesi Baro Başkanları Toplantısına katılmak için geldiği Giresun'' da Baro Başkanlığını ziyaret etti. Cumhuriyet Başsavcısı Radi Akyol, Ağır Ceza Reisi Halil Adıgüzel, Baro Başkanı Av. Gültekin Uzunalioğlu tarafından karşılanan Özok, baronun toplantı salonunda bir konuşma yaptı. Zaman zaman çok sert ve kesin eleştirilerinin olduğunu ancak hiçbir siyasi partiye ne iktidardaki siyasi partiye ne de muhalefetteki partiye ön yargılarının olmadığını söyleyen Özdemir Özok, “Söylediğimiz hiçbir sözün önyargıyla alakası yok. Eleştirilerimizin tamamı ülkemizdeki anayasal düzenin gerçekten hepimizin arzu ettiği ve beklediği hukuk devletinin yaşama geçmesidir. Hiç kimsenin inancı, dini, tercihleri, yaşamı bizim tercihlerimiz olamaz. Artık Türkiye bunları aşmalı. Ama zaman zaman mevcut iktidar ve birçok iktidarlar hepimizin ortak değeri olan moral değerini günlük politik konulara alet ediyorlar. Buna da son derece yanlış” dedi. TBB Başkanı Özok, “İran, Irak, Afganistan, Pakistan gibi ülkelere gittiğinizde Türkiye’nin ne kadar büyük bir ülke olduğunu, Türkiye’nin çağdaş, uygar ve aydınlık bir dünyadaki bugüne kadar gelen evrensel değerlere ne kadar yakın olduğunu bir kez daha görüyorsunuz” diyerek şöyle konuştu: “O nedenle herkes kendi özelini, moral değerini ve kendi inançlarını yaşamak zorundadır. Ama hiç kimsenin kimseye şu ya da bu şekilde dayatmaya, Türkiye’nin bu ak yüzünü bu aydınlık yüzünü karartmaya hakkı yok.”Son 6-7 yıldır AKP iktidarının taassup ve tutuculuk içinde olduğunu ifade eden Özdemir Özok, “Benim kendi çevremde görüyorum, kafilelerle Umre’ye gitme modası çıktı. Bu iktidardan önce bu arkadaşlarımızın hepsini tanıyorduk. Allah rızası için gidiyorlarsa bir sözüm yok. Ama bu müthiş bir moda oldu. Din kimsenin tekelinde değildir. Bunlar hepimizin saygı duyduğu ve korumak zorunda olduğumuz değerlerdir. Biz ülkemizde laik hukukun, aklın ve bilimin egemen olmasını istiyoruz. O yüzden TBB’nin yaptığı eleştiriler zaman zaman ters anlaşılabilir. Ayrıca kapatma davasıyla alakalı da hiçbir şey söylemedik. Ben hep ‘Türkiye parti kapatma davalarından uzaklaşsın. Partinin başarısını ve başarısızlığını Türkiye’de demokratik bir yaşamla halk bunun cevabını versin. Beğenmediği partiyi sandığa gömsün. Çünkü gerçek demokrasi budur’ dedim” şeklinde konuştu.  Özok, “Ergenekon başta olmak üzere biz hiçbir davada taraf olmadık. Çünkü TBB hukuktan yana, adil yargılanmadan taraftır” diyerek şu ifadeleri kullandı: “Biz bugün Ergenekon davasında kim kuşkuluysa, kim zan altındaysa, kesin şüphe varsa CMK’nın verdiği yetkiye göre gidilip yakalansın. Bir koşulda ama, örneğin 2 gün önce Mustafa Balbay. Bu çocuk köşe yazarı. Ben tanımam, bilmem. Yani buna bir davetiye çıksa, ‘kardeşim gel seni biz Beşiktaş’taki savcılıkta bekliyoruz’ dese, Mustafa Balbay gitmeyecek mi?
Tarih : 3.12.2009