Diyarbakır Baro Başkan Av. Tahir ELÇİ, 28 Kasım 2015 tarihinde, Diyarbakır'ın tarihi simgelerinden olan Dört Ayaklı Minare’de çatışmalardan kaynaklı yaratılan tahribatı kamuoyu ile paylaşmak, kültürel mirasa sahip çıkmak, silaha ve çatışmaya hayır demek için yaptığı basın açıklaması sırasında katledilmiştir.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, üç şüpheli polis memurunun soruşturmaya dahil edilmesi ve geçen dört yılın ardından hazırlanan iddianame Mart 2020’de mahkemeye sunulmuştur. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, dört yıl boyunca yapılan 11 duruşmada cinayetin aydınlatılmasına yönelik katılan tarafın bütün önemli taleplerini reddetmiş, 12 Haziran 2024 tarihinde yapılan karar duruşmasında, yargılanan polis memurları hakkında beraat kararı vermiştir.

Hukukun üstünlüğü ilkesi, fail/failler kim olursa olsun hesap verilebilirliğinin koşullarını yasal güvencelerle sağlamak, mağdurların adalet talebini karşılamak ve ihlallerin gerçekleşmesini engellemekle mümkündür. Mevcut hukuk düzeni içerisinde yasal, yargısal, idari ve fiili her alanda ayrıcalıklı ve koruyucu etkin olmayan yargılama süreçlerinde kendini gösteren cezasızlık politikası, yalnızca mağdurları değil toplumun tüm kesimlerini olumsuz şekilde etkilemektedir.

Tahir ELÇİ’nin failleri yargı önüne çıkarılıp adil bir şekilde yargılamadıkça, aslında faili belli olan cinayetler meçhul kalmaya devam edecektir.

Yargılama sürecinde katılan sıfatına sahip Elçi Ailesi, Diyarbakır Barosu, TBB, katılma talepleri kabul edilmediği halde davayı her celse takip eden Barolar ve avukatların yürüttüğü hakikat ve adalet mücadelesine karşın, fiilin cezasız bırakılması ilk günden beri yargı makamlarının  cinayeti aydınlatma iradesinin olmadığı yönündeki kaygıları haklı çıkarmıştır.

Barolar olarak; meslek hayatını cezasızlıkla mücadeleye adayan Tahir ELÇİ’nin fail/faillerinin cezasız kalmaması için hukuk mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz.

ADANA BAROSU
ADIYAMAN BAROSU