ÇOCUK, HAKLARIYLA ÇOCUKTUR

20 Kasım 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanıyor.

Çocukların insan haklarının özel ve özenli ele alınmasını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 20 Kasım 1989 yılında, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ yi hazırlayarak üye ülkelerin onayına sunmuştur. Bu sözleşme, 193 ülke tarafından onaylanmasıyla, taraf olan ülke sayısının en yüksek olduğu sözleşme özelliğini halen korumaktadır. Bu, dünya ülkelerinin en çok ortaklaştığı konunun çocuk hakları olduğunu göstermesi açısından umut vericidir.

Çocuk hakları, hem kanunen hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavramdır. Çocuk hakları, insan hakları kavramının içinde ele alınması gereken bir konudur. Bugün, dünyanın birçok yerinde var olan insan hakları ihlalleri, çocuk boyutunda daha geniş kapsamlı ve büyüyerek, müdahale edilmesi daha zor bir şekilde yer almaktadır. Çocuk hakları, bir insan hakları meselesidir!

Ancak son yıllarda ülkemizde çocuklara karşı şiddet olaylarının artması, çocuklar arasındaki eğitim eşitsizliğinin had saflara ulaştığı, çocuk işçiliğinin yaygınlaşmaya başladığı, cezaevinde tutuklu çocuk olması ve her geçen gün bu sayının artması ve çocuklarda uygulanacak tedbirler konusunda tutukluluğun çocuğun gözetilmesi gereken üstün yararı dikkate alınmadan bu uygulamanın sıradanlaştığı bir ülke haline geldiğimiz açıktır.

Yapılan araştırmalar sonucunda 2018-2019 yılı ülkemiz çocukları açısından “Kayıp Çocuk Yılı Olarak Kayıtlara Geçmiştir”.

Giresun Barosu olarak çocuğun çocuk kalması ilkesine bağlılığımız baki olarak insan hakları mücadelesinin en önemli öğesi durumunda olan çocuklara karşı gerçekleşen her türlü hak ihlallerini takip etmeye devam edeceğiz. Çocuklara işkence edilmediği, cezaevlerine kapatılmadığı, katledilmediği, anadillerinde özgürce konuştuğu, ayrımcılığa uğramadığı, eşit eğitim haklarından yararlandıkları, çalışmak zorunda kalmadıkları, şiddete, istismara maruz bırakılmadıkları ve evliliklere zorlanmadıkları bir dünyada yaşamaya hakları vardır. Tüm çocukların Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun.

                                                                                                                                 Giresun Barosu Çocuk Hakları Danışma Ve Uygulama Komisyonu

 

 

Tarih : 20.11.2020
Okunma : 567

© 2024 - Giresun Barosu

Adres : Çıtlakkale Mah. Atatürk Bulvarı No.121/1 - GİRESUN / Telefon: 0454 215 76 57 / Faks: 0454 215 76 58)
Adli Yardım Bürosu: 0 454 215 76 69 | Sosyal Tesis : 0 454 215 76 69 / D:17
E Posta : giresunbarosu@gmail.com | KEP Adresi: giresunbarosubaskanligi@hs01.kep.tr
E-Tebligat Numarası: 35366-96939-85090
Giresun Barosu Union of Black Sea Countries Bar Association (BCBA) üyesidir.