8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü münasebetiyle 07 Mart 2025 Cuma günü Giresun Adliyesi önünde yaptığımız, Baromuz Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Komisyonu Başkanı meslektaşımız Av.Tuğba ACAR USTAOĞLU tarafından okunan basın açıklamasına Baro Başkanımız Av.Soner KARADEMİR, Başkan Yardımcımız Av.Ayşegül ÇAKIR HIDIR, Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Komisyonu Koordinatörü Yönetim Kurulu Üyemiz Av.Elif CİVELEKOĞLU, Yönetim Kurulu Üyemiz Av.Funda ARIK, TBB Delegemiz Av.İlknur CİVELEKOĞLU, Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Komisyonu Başkan Yardımcımız Av.Meryem ÖZTÜRK ÖZCAN, Komisyon Yazmanımız Av.Nalan Hatice UZUN, Komisyon Üyelerimiz Av.Rabia ÇETİN CEBECİ, Av.Edanur AYVAT, Av.Ayşenur YÜCEL CEYLAN ve Av.Hilal Alara ÇAVUŞOĞLU ile meslektaşlarımız katıldı. Emeği geçenlere teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz. Giresun Barosu Yönetim Kurulu

 

 

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ AÇIKLAMASI: CUMHURİYET DEVRİMLERİ VE KADININ İNSAN HAKLARI KAZANIMLARINDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

 

Kadınların hak, özgürlük, eşitlik ve emek mücadelelerinin tarihi aynı zamanda insan hakları mücadelesi tarihidir.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanamamasının yarattığı en can yakıcı sorun, bir insan hakkı ihlali olan kadına karşı şiddettir. Kadınlara, kadın oldukları için yöneltilen şiddet, özellikle bundan zarar gören kadınları savunmasız durumda bırakan cinsiyetçi toplumsal yapının ve cezasızlık politikasının ayrılmaz bir parçasıdır.

2024 yılı; kadınlara karşı ayrımcılık ve eşitsizliğin derinleştiği, kadın haklarını her alanda geriletecek akıl almaz önerilerin yapıldığı hatta günlük yaşama geçirildiği ve kadın cinayetlerinin sıradanlaştığı bir yıl olarak geçmiştir. 394 kadın cinayeti ve 258 şüpheli kadın ölümüyle, veri tutulmaya başlandığından bu yana en yüksek kayıplar 2024 yılında yaşanmıştır.

Bu sebeple altını çizerek söylüyoruz: Kadına yönelik şiddetin varlığının bu denli yoğun olduğu ülkemizde, Aile Mahkemelerinin görevli olduğu alanlarda ve davalarda arabuluculuk ve uzlaştırma alternatif çözüm yöntemlerinin kabulü mümkün değildir.

İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekilmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmaması; toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı olan, kadının özgür birey olduğunu kabul etmeyen zihniyete cesaret vermiş, kadına yönelik ayrımcılığın artmasına zemin hazırlamıştır.

Kadının onurlu, özgür ve güvenli yaşam hakkını koruyacak; eğitimden istihdama, yönetim kademelerinden siyasi temsile kadar her alanda eşit bir şekilde var olmasını sağlayacak politikalar üretilmesi, insan haklarına dayalı, demokratik ve laik sosyal hukuk devletinin gereğidir.

Devletin her kademesindeki yetkilileri; kadın-erkek eşitsizliğini besleyen ve toplumu dönüştürmeye yönelik girişimleri durdurmaya, medeni hakların kullanımında kadının karşısına çıkan engelleri ortadan kaldırmaya, Anayasa’da yazılı olan Cumhuriyetimizin temel niteliklerine ve uluslararası sözleşmelere uyumlu politikalar üretmeye davet ediyoruz.

Cumhuriyet devrimleri ve kararlı mücadelemizle elde ettiğimiz kadın hak ve kazanımlarını geriye götürmeye yönelik her türlü zihniyetin, söylemin, girişimin karşısında olacağımızı; kadına karşı ayrımcılığın ortadan kalktığı, kadının eşit ve özgür bir birey olarak var olduğu bir Türkiye ve dünya için mücadelemizi ve dayanışmamızı sürdüreceğimizi, haklarımızın teminatı olan laik Cumhuriyetimize ve Atatürk devrimlerine bağlılığımızı bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Saygılarımızla.

Tarih : 8.03.2025
Okunma : 109

© 2025 - Giresun Barosu

Adres : Çıtlakkale Mah. Atatürk Bulvarı No.121/1 - GİRESUN / Telefon: 0454 215 76 57 / Faks: 0454 215 76 58)
Adli Yardım Bürosu: 0 454 215 76 69 | Sosyal Tesis : 0 454 215 76 69 / D:17
E Posta : giresunbarosu@gmail.com | KEP Adresi: giresunbarosubaskanligi@hs01.kep.tr
E-Tebligat Numarası: 35366-96939-85090
Giresun Barosu Union of Black Sea Countries Bar Association (BCBA) üyesidir.