2022-2023 Adli Yıl Açılış Töreni 01 Eylül 2022 Perşembe günü saat 12:00'da Giresun Hükümet Konağı önünde meslektaşlarımızın ve stajyerlerimizin katılımıyla gerçekleşti. Törende Baro Çelengini Baro Başkanımız Av.Soner KARADEMİR ile meslektaşlarımız Av.Bilge GENÇER ve Av.Eren Naci AKSOY sundu. Meslektaşımız Av.Hilal SUCU’nun sunuculuğunu yaptığı tören; Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, Baro Başkanımız Av.Soner KARADEMİR'in Yargının ve mesleğin sorunlarına, çözüm önerilerine ve eleştirilerine ilişkin konuşması ile son buldu. Tüm meslektaşlarımızın, stajyerlerimizin, personellerimizin, hakim ve savcılarımızın, adliye çalışanlarının, avukatlık bürosu çalışanlarımızın yeni adli yılını kutlar, yeni adli yılda yargının tarafsız, bağımsız ve hızlı işleyerek ülkemize güzellikler getirmesini dileriz. Giresun Barosu Yönetim Kurulu
BARO BAŞKANIMIZ AV.SONER KARADEMİR'İN 2022-2023 ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMASI;
HERKES İÇİN ADİL BİR ADLİ YIL İSTİYORUZ!
2022-2023 Adli Yılı’nı ne yazık ki yine yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti ve avukatlık mesleğinin artık yapısal bir hâle gelmiş sorunlarına dair kaygılarla karşılıyoruz. Zira Adli Yıl, mesleğimize ve avukatlara yapılan saldırıların hız kesmeden devam ettiği, tüm yanlışlığına rağmen kurulan numaralı baroların eşitsiz şekilde desteklendiği, hak ihlallerinin, kadın cinayetlerinin ve çocuk istismarının inanılmaz boyutlara ulaştığı, yoksulluğun derinleştiği bir iklimde başlamaktadır.
6-7 Haziran 2022 tarihlerinde Türkiye Barolar Birliği, Baro Başkanları ve Genel Kurul Delegelerinin ortak imzasıyla yayınlanan deklarasyonda dile getirilen kronikleşen sorunlarımızın çözümüne dair geçtiğimiz adli yıl içerisinde tek bir adım dahi atılmamıştır. Toplumda ve uluslararası alanda giderek kaybolan yargıya güveni sağlamak için somut adımlar atılma zamanı geldi ve geçiyor.
Bu yıl aramıza yaklaşık 20 bin yeni meslektaşımız daha katıldı. Her bir meslektaşımızın varlığıyla savunmaya değer kattığını biliyoruz. Ancak 170 bine ulaşan avukat sayısının emeğimizin kıymetinin bilinmediği bir ortam yarattığını da görüyoruz. Bugün açtığımız adli yılı kapatırken sayımız 200 bine dayanmış olacaktır. Hukuk fakültesi ve avukat sayısının değil, eğitim kalitesinin ve avukatlık mesleğinin saygınlığının artacağı bir adli yıl istiyoruz.
Avukat sayısı artarken, iş alanları daraltılmakta ve mesleki faaliyetlerimizin önüne sürekli engeller çıkarılmaktadır. Artık Tapu ve Nüfus Müdürlüklerinde dava açacağımız kişiler bir yana müvekkillerimizin kayıtlarını bile almakta zorlanırken Alternatif çözüm yolları adı altında arabuluculuk ve uzlaştırmacılık gibi yargı dışı alanlar genişletilerek dezavantajlı grupların avukata ve adalete erişimi engellenmektedir. Hasar danışmanlık şirketi denilen iş takipçiliğiyle hak kayıplarına sebep olunmakta ve bununla etkin mücadele edilmemektedir.
Oysa bizler, yurttaşların haklarını korumak için görevimizi yaparken, kışkırtılan cehalet ve şiddet sonucu müvekkillerimizle ve hukuki uyuşmazlığın konusuyla özdeşleştirildiğimiz için sorgulanıyor,yargılanıyor, saldırıya uğruyor, öldürülüyoruz.
Kişisel verilerin korunması adı altında, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmanın faaliyeti, dolayısıyla silahların eşitliği ilkesi ve vatandaşın adil yargılanma hakkı engellenmektedir. Mesleki faaliyet alanlarımızın korunduğu, genişletildiği ve güçlendirildiği bir adli yıl istiyoruz.
Stajyer avukatların, kamu avukatlarının, engelli avukatların, genç avukatların, emekli avukatların sorunlarının çözümü konusunda somut önerilerimiz ısrarla göz ardı edilmekte, stajın içeriği boşaltılmakta ve niteliksizleştirilmektedir. Adalete erişimin en önemli araçlarından, kamusal nitelikteki CMK zorunlu müdafiilik hizmeti karşılığında, Anayasa’daki angarya yasağını ihlal edecek kadar düşük ödemeler yapılmakta ve fedakarlık hep avukatlardan beklenmektedir. Tahammül sınırlarını zorlayan CMK ücretlerinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’yle (AAÜT) eşitlendiği, ülkemiz ekonomik koşullarına ve mesleğimizin saygınlığına uygun hale getirildiği, emeğin hak ettiği karşılığı gördüğü, stajyer avukatlara stajları boyunca kamu kaynaklarıyla ekonomik destek sağlandığı, kamu avukatlarının özlük haklarının tanındığı, engelli avukatların faaliyetlerini ayrımcılığa uğramadan sürdürebildikleri, emekli avukatların insan onuruna yakışır emekli maaşı aldığı bir adli yıl istiyoruz.
Avukatlar, mesleki faaliyetlerinde yaşadıkları her türlü zorluğa rağmen, adil yargılanma hakkının tesisi için çaba gösterirken, hak ettikleri Adli Yardım ve CMK ödemelerini zamanında alamazken; vergi, Bağ-Kur, stopaj ve benzeri masraflarını peşinen ödemek zorunda kalmaktadırlar. Avukatlık hizmetlerinden alınan KDV oranlarının indirildiği, CMK ve Adli Yardım hizmetlerinde KDV’nin sıfırlandığı, serbest çalışan avukatların asgari ücrete kadar olan gelirlerine vergi muafiyetinin sağlandığı, yeni başlayan meslektaşlarımız için uygulanan bir yıllık Bağ-Kur primi muafiyetinin üç yıla çıkarıldığı bir adli yıl istiyoruz.
Vatandaşların kendilerini güvende hissettikleri ülkeleri diğerlerinden ayıran en temel unsur, bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığıdır. Adaletin teminatı bağımsız ve tarafsız yargı, adil yargılanma hakkının teminatı ise bağımsız savunmadır.
Yargı bağımsızlığının sorgulandığı, adaletin ya geç ya da hiç tecelli etmediği bir sistemin mülkün temeli olması imkansızdır. Hukukun üstünlüğünün sağlandığı, hak ve özgürlüklerin yaşama geçtiği, herkes için adil bir adli yıl istiyoruz.
Avukatlık mesleğinin sorunlarını, gerçek muhatabı olan Türkiye Barolar Birliği ve Barolarla müzakere ederek çözmek yerine, bütün uyarılarımıza rağmen çoklu baro uygulamasında görüldüğü üzere kendi politik ajandaları ekseninde derinleştiren anlayışın çözüm iradesine sahip olmadığının farkındayız. Avukatlar için büyük aciliyet teşkil eden konular hakkında açık, net, gerçekçi ve somut bir şekilde ortaya koyduğumuz çözüm tekliflerine rağmen, şu ana kadar taleplerimizin karşılanmasına yönelik en küçük bir adım bile atılmamıştır. Buna karşılık avukatların kabullenmediği numaralı barolara daha fazla ödenek ayrılması gibi suni çabalara girişilmiştir. Barolar ve avukatlar arasında ayrıştırma ve ötekileştirme gayreti yerine gerçek sorunların çözümüne odaklanıldığı bir adli yıl istiyoruz.
Unutmayınız ki her geçen gün yeni bir dava türü arabuluculuk ya da uzlaştırmaya devredilirken, yargının adliyelerden hızla uzaklaşmasının sebebi biz değiliz.
Ekonomik şiddetle fiziksel şiddet arasına sıkıştırılarak, ötekileştirilerek, saldırıya uğrayarak, öldürülerek, yaşadığımız sorunların sebebi biz değiliz.
Yıllardır süren taleplerimize gözlerini kapatıp kulaklarını tıkayarak görmezden, duymazdan gelerek bağımlı yargıyı yaratan, hakim savcı seçiminde adalet, liyakat ve vicdanı terk ederek mağduriyetler yaratan, hakim savcıları adliyelerde şifreli kapılar ardında avukatlardan gizleyen ve yargıyı siyasallaştırarak hukuk cinayetleri işlenmesine sebep olan biz değiliz.
Her yıl yüzü aşkın hukuk fakültesinde aldıkları yetersiz eğitimle hukuk camiasına dahil olan, ancak daralan iş alanları ve ekonomik koşullar nedeniyle yoksulluğa, karamsarlığa, umutsuzluğa itilen genç meslektaşlarımız için barolar olarak kısıtlı imkanlarımızla tüm çabalarımıza rağmen yaşadıklarına dayanamayıp hayatlarına son vermelerinin sebebi biz değiliz.
Bizler yargının kurucu unsuru, bağımsız savunmanın temsilcileri, bugün bu açılış töreninde gördüğünüz üzere adliyelerin gerçek ev sahipleri, yurttaşların adalet arayışlarının son noktası, adil yargılamanın olmazsa olmazı, bağımsız yargının güvencesiyiz.
Biz bütün baskılara, tehditlere, gözdağlarına, yargılama senaryolarına rağmen susmayanlar, güce biat etmeyenler, vazgeçmeyenleriz.
Adli yılın başında ilan ediyoruz:
Mesleki dayanışma ve birliğimizden kaynaklanan örgütlü gücümüzle yurttaşlarımızın yüreğinde canlandırdığımız adalet umudunun solmasına, vatandaşlarımızın sesinin kısılmasına, bizi yok saymanıza asla izin vermeyeceğiz
Avukatların adil yargılamanın ayrılmaz parçası olduğunu, avukatlara yönelik her türlü sınırlamanın özünde yurttaşın hak arama özgürlüğüne ve savunma hakkına getirildiğini, yargının eşit süjeleri arasında ayrımcı bir yaklaşıma tabi tutulmasının kabul etmeyeceğimizi, yargının şeffaflaşması, hak arama özgürlüğünün sağlanması ve adil yargılanma hakkının tesisi için avukatların önündeki tüm kısıtlamaların kaldırılmasının zorunluluk olduğunu bir kez daha hatırlatarak, mesleğimizin sorunlarının çözümü, hukukun üstünlüğünün ve yargı bağımsızlığının sağlanmasına yönelik somut adımların bir an önce atılmaması halinde yakın zamanda anayasal demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağımıza ve eylemsellik sürecine geçeceğimize dair irademizin arkasında aynı kararlılıkla durduğumuzu, siyasi iktidar, resmi merciler, meslektaşlarımız ile kamuoyunun bilgisine sunarız.
Saygılarımızla… 01.09.2022
Giresun Barosu Başkanı
Av.Soner KARADEMİR
© 2024 - Giresun Barosu