20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Çocuk Hakları Sözleşmesi imzalanmıştır.
Çocuk Hakları, çocukların doğuştan sahip olduğu; yaşama, güvenlik, barınma eğitim, sağlık, oyun, fiziksel/psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakların hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.
Milyonlarca çocuk temel birçok hakkından yoksun bir şekilde savaş, göç, yoksulluk gibi olumsuzlukların tam ortasında yaşamını sürdürmeye, çalışmaktadır.
Çocukların haklarının tanındığı ve her türlü tehlikeden korundukları çocukluk dönemini yaşamaları en öncelikli haklarıdır.
Fiziksel, zihinsel, bedensel, ruhsal, ahlaki gelişimi, sağlığı tehlikede olan, kendisine karşı suç işlenen, istismar ve ihmal edilen tüm çocukların sözleşmedeki hakları çerçevesinde korunmaları gerekmektedir.
Çocuğun üstün yararına öncelik verilmesi temel ilkesinin uygulanmasında ve yasal düzenlemelerin yapılmasında, sözleşmedeki tüm haklar çerçevesinde bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu özellikle belirtmek isteriz. Çocuğun yüksek yararının gözetilmemesi çocukların yaşamında telafisi mümkün olmayan hak ihlallerine sebep olmaktadır. Bu konuda toplumun tüm kesimlerini duyarlı olmaya davet ediyoruz.
Dünya Çocuk Hakları Günü çocuğun üstün yararının korunması ve geleceklerinin güvence altına alınması için bir fırsattır. Bu günü bir çağrıya dönüştürelim ve her bir çocuğun üstün yararının ilke edinildiği güçlü, umut dolu bir gelecek sunalım.
Giresun Barosu Çocuk Hakları Danışma Ve Uygulama Komisyonu
© 2024 - Giresun Barosu