Kabul edilişinin 76. Yılında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi insanlığın yolunu aydınlatmaya devam ediyor.
Bildirge’nin hazırlanması, Birleşmiş Milletler bünyesinde, 29 Nisan 1946 tarihinde, İnsan Hakları Komisyonu’nun kurulmasıyla başlamıştır. Komisyonca hazırlanan İnsan hakları Evrensel Bildirgesi, 10 Aralık 1948 günü Fransa’nın başkenti Paris’te toplanan BM Genel Kurulu’nda kabul ve ilan edilmiştir. Türkiye, Evrensel Bildirge’yi 27 Mayıs 1949 tarihli Resmi Gazete’de yayınlayarak yürürlüğe koymuştur. BM Genel Kurulu, 4 Aralık 1950 tarihinde 10 Aralık gününü Uluslararası İnsan Hakları Günü olarak ilan etmiştir.
Beyanname’nin temel ilkesi “Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdanla donatılmışlardır, birbirlerine kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar.” ifadesiyle 1. maddede düzenlenmiştir.
Halen dünyada ağır şekilde insan hakları ihlalleri yaşanmaya devam etmektedir insan hakları ihlallerine karşı gerekli yaptırımlar yerine getirilmemekte, Evrensel Bildirge’yi kabul eden Birleşmiş Milletler dahi insiyatif almamaktadır.
Güçlü devletlerin çıkar ilişkilerine dayalı oluşturdukları askeri ve ekonomik birliktelikler, savaş politikaları, derin yoksulluk, adaletsizlik nedeni ile dünya halkları temel hak ve özgürlüklerini tümüyle kullanamaz hale gelmiştir.
Devletlerin demokrasi, hukuk ve adaletten giderek uzaklaşmaları insanlığın en önemli kazanımlarından birisi olan insan haklarının bir referans ve denetim sistemi olarak etkinliğini zayıflatmış, küresel insan hakları rejimi ağır bir kriz içine girmiştir
İçinde bulunduğumuz dünya düzeninin krizden çıkış yolu insan hakları ve hukukun üstünlüğü ısrarı ile mümkündür.
Hukuksuzluğun son bulduğu Evrensel Bildirge ile güvence altına alınan hakların adil ve Evrensel Bildirge referansı ile uygulandığı bir dünyada onurlu yaşamak dileğiyle
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kutlu olsun
© 2024 - Giresun Barosu